Diensten

  1. 31-10 10:00 WaZ mevr. ds. A Hoekstra (Amsterdam)
  2. 31-10 10:00 VK Pastor G. Bijl
  3. 03-11 14:30 VK Ds. A. van Nierop
  4. 07-11 10:00 VK Ds. A. van Nierop
  5. 07-11 10:00 WaZ ds. K. Bras (Haarlem)

Lees meer

U bent hier: Home - Vertel me jouw verhaal…. - Mijn verhaal - Pieta Kamhoot

Een interview met ... Pieta Kamhoot

 

Waarom ga je naar de kerk?

Omdat ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde, als je bijvoorbeeld kijkt naar het verloop van de seizoenen, hoe alles in elkaar past, dan denk ik: er moet toch iemand zijn die dat in de hand heeft! En omdat ik geloof in het hiernamaals. De hervormde kerk in mijn geboorteplaats Krimpen aan de Lek was nogal behoudend, maar onze familie was vrijzinnig, daarom werd ik gedoopt in de Vrijzinnig Hervormde kerk van Lekkerkerk. In 1948 kwam ik door de werkzaamheden van mijn vader met mijn ouders mee van Lekkerkerk naar Beverwijk. In mijn jeugd ging ik regelmatig naar de zondagsschool en later naar de jeugddiensten in de Grote Kerk en later ben ik lid geworden van de Prinsesselaankerk. Regelmatig ging ik naar de Samen op Weg diensten in de Vredevorstkerk en Grote Kerk. Er zijn zoveel vragen in het leven: waarom zit het sommige mensen in alles tegen? Waarom moeten mensen soms zo lijden als zij getroffen worden door een ernstige ziekte?

 

En de antwoorden op die vragen zoek je in de kerk?

Ja, dat is misschien voor de meeste mensen wel zo.

 

Vind je wat je zoekt in de kerk?

De ene keer wel, de andere niet. De laatst gehouden dienst over vergeving vond ik erg mooi, daar had ik veel aan. Maar ik mag ook graag Arie v.d.Veer van de EO horen en op zaterdagavond Nederland zingt. Ik ga ook wel naar de zangdienst in de Dorpskerk van Heemskerk.

 

Denk je dat de kerk veranderd is?

In vergelijking met vroeger bedoel je? Dat zou ik zo niet weten. Het is denk ik wel vlotter en losser geworden, maar de vrijzinnige richting was toch al nooit zo zwaar. Ik ben misschien wel kritisch, maar ik vind dat een ambtsdrager die dienst doet er wel netjes uit moet zien. Zwart pak hoeft natuurlijk niet meer, maar soms lopen ze er wel wat bont bij.

 

Hoe zie je de toekomst van de kerk?

Dat vind ik een moeilijk onderwerp. Er zal altijd wel wat overblijven, denk ik. Maar de gemiddelde leeftijd van de leden van de Prinsesselaankerk lag m.i. op ± 75 jaar. De leden van de Grote kerk zijn ook al flink vergrijsd. Gelukkig is er nu een mooie groep jongeren, meest afkomstig uit de Vredevorstkerk (maar de “bloedgroepen” zijn goed aan het integreren). Maar toch heb ik er in de gegeven omstandigheden een hard hoofd in. Er zullen door Corus ook praktisch geen nieuwe mensen van buiten meer worden aangetrokken, dat levert dus ook geen aanwas meer op. En de jaarlijkse kerkbalans brief gaat wellicht ook weer leden kosten.

 

Wat vind je van het kerkelijk medeleven?

Daar heb ik wat mezelf betreft geen oordeel over, dan moet ik denken aan mensen, die opgenomen zijn of ontslagen uit het ziekenhuis of thuis langdurig ziek zijn. En tot op heden is mij dat gelukkig niet overkomen en daar ben ik heel dankbaar voor. Het koffiedrinken na de dienst vind ik heel belangrijk, ik praat dus wel met anderen na de dienst, ik zoek contact met iedereen, al zeg ik het zelf: ik praat nogal gemakkelijk met mensen.

 

Iemand anders zei: Ik zou niet zonder geloof kunnen, het geeft steun voor het dagelijks leven.

Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik heb dat ook ervaren bij een neef van mij, die ernstig ziek was. Hij ging nooit naar de kerk, maar was wel kerkelijk opgevoed en las altijd wel in de bijbel. En hij zei: “ik weet dat ik op deze weg naar het einde niet alleen hoef te gaan” En hij kon met deze gedachte in zijn lot berusten.
Het waarom van de dingen zal wel een mysterie blijven, antwoord krijg je niet op je vragen, maar wel steun om te dragen.

 

Heb je ook kerkelijke functies vervuld?

Nee ik breng alleen in deze wijk de Samenklank rond!

 

Doe je wel eens mee met het cursusprogramma?

Ik ging wel naar de lezingen in de Prinsesselaankerk, verder niet actief. Ik heb een druk sociaal en maatschappelijk leven, ik zit in allerlei maatschappelijke organisaties, zoals het WMO-platform Beverwijk en de Verzekerdenraad van Achmea-Zilveren Kruis.
 

PKN Nederland