Orgelconcerten 2018

U bent hier: Home - Orgelconcerten 2018
Orgelconcerten Müller-orgel

 

De 'Orgelcommissie Müllerorgel Beverwijk' organiseert jaarlijks een aantal concerten op het prachtige Müller-orgel in de Grote Kerk. Bekende organisten werken daar aan mee. 


Concertagenda voor het jaar 2018

Datum

Organist Aanvang
 Vrijdag, 6 juli  Geert Bierling  20.00 uur
 Vrijdag, 20 juli  Sander van den Houten  20.00 uur
 Vrijdag, 3 augustus  Bert den Hertog  20.00 uur
 Vrijdag, 17 augustus  Minji Choi  20.00 uur

Voor de concertagenda van het jaar 2017 klik hier

 


Geert Bierling (1956) studeerde orgel, piano en clavecimbel aan het Rotterdams Conservatorium en beiaard aan de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht. Op zijn achttiende jaar werd hij vaste bespeler van het historische Bätz/ Witte orgel in de Oude of Pelgrimvaderskerk te Rotterdam Delfshaven.  Bierling is eersteprijswinnaar van het Albert Schweitzer Orgelconcours (1978), laureaat op het Bachconcours te Brugge (1985) en werd onderscheiden met een zilveren medaille door de Parijse Academie ‘Arts, Sciences, Lettres’ voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur in (1989). Sinds 1990 is hij stadsbeiaardier van Rotterdam en kreeg hij in 1996 zijn aanstelling als stadsorganist van Rotterdam. In die functie is hij de vaste bespeler van het Standaart-concertorgel in de Burgerzaal van het Stadhuis en het vierklaviers Flentrop-orgel  in Concertgebouw  De Doelen. Op deze instrumenten voert hij jaarlijks zo’n twintig nieuwe programma’s uit. Geert Bierling was tot 2014 als artistiek leider verbonden aan het Festival Rotterdamse Orgeldagen. Als clavecinist, organist en harmoniumspeler treedt hij regelmatig op als solist en in ensemble verband met musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het New Trombone Collective en het Giudici ensemble. Daarnaast is Geert Bierling ook actief als begeleider op orgel en harmonium van klassieke zwijgende films.

 

Programma voor het concert op 6 juli 2018 in de Grote Kerk van Beverwijk    
door Geert Bierling, orgel
 

Programma:
 George Frideric Handel

(1685 - 1759)

 Concerto in A Major No. 14 HWV 296 

- Largo e staccato

- Andante

- Grave

- Allegro

 Geert Bierling

(1956)

 Drie koraalvoorspelen uit het Schnitger Orgelboek:

Duo "Was Gott tut das ist wohlgetan"

​Duo "Vater unser im Himmelreich"

Duo "Jesu meine Freude"

 Johann Sebastian Bach

(1685 - 1750)

 Ciaconna in g, BWV 1004
 Concerto in F Major No. 13 HWV 295

"The Cuckoo and the Nightingale"

- Larghetto

- Allegro

- Larghetto

- Allegro

 George Frideric Handel

(1685 - 1759)

 Geert Bierling

(1956)

 Drie koraalvoorpelen uit het Schnitger Orgelboek:

Koraalaria "Wer nur den lieben Gott lässt walten" 

Koraalaria "O Haupt voll Blut und Wunden"  

Fantasie "Allein Gott in der Höh sei Ehr"  

Terug naar Concertagenda

 


Sander van den Houten (1987) is vanaf april 2017 benoemd tot organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762. Tevens is hij titulair-organist van de Burgwalkerk als van de Broederkerk te Kampen en tweede organist van de Bovenkerk aldaar.
Op zijn achtste jaar begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis (Z-H). Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant (3e prijs), het ensembleconcours in Oude Tonge (2e prijs) en het Buxtehudeconcours te Zierikzee (1e prijs).
Zijn vakopleiding tot organist ontving hij aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur)en Aart Bergwerff (improvisatie) en behaalde daar zijn bachelor diploma.
In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema.
Daarnaast volgde Sander van den Houten masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (Stylus Phantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur).
Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Tevens maakte hij in 2013 een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde.
Als dirigent is hij verbonden aan het Concertkoor Immanuël te Kampen en de ‘Zang- en Oratoriumvereniging Raalte’. Tevens is hij cantor van de Theologische Universiteit te Kampen. Sander volgt privé lessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker.
Ook is hij vaste begeleider van o.a. het Bovenkerk Kamerkoor o.l.v. Ab Weegenaar en van het Kampen Boys Choir o.l.v. Rintje te Wies.
Sander van den Houten geeft jaarlijks vele concerten als solist, begeleider en continuo speler. Ook heeft hij een privé lespraktijk.

Zie verder: www.sandervandenhouten.nl

 

Programma voor het concert op 20 juli 2018 in de Grote Kerk van Beverwijk      
door Sander van den Houten, orgel
 

Programma:
 Johann Sebastian Bach

(1685 - 1750)

 Praeludium und Fuge in g-moll (BWV 535)

 

 Felix Mendelssohn Bartholdy

(1809 - 1847)

 Sonate 2 in c-moll

- Grave

- Adagio

- Allegro maestoso e vivace

- Fuga (allegro moderato)

 Sander van den Houten  Improvisatie
 Felix Mendelssohn Bartholdy  Sonate VI in d-moll (opus 65 no.6)

'Vater unser im Himmelreich'

- Choral mit Variationen

- Allegro molto

- Fuga

- Finale (andante)

 Johann Sebastian Bach  Passacaglia (BWV 582)
Terug naar Concertagenda

 


Bert den Hertog werd in 1978 te Gouda geboren. Vanaf 1997 studeerde hij Hoofdvak Orgel bij Ben van Oosten, Bernard Winsemius en Willem Tanke aan het Rotterdams Conservatorium. Tijdens zijn studie won hij 4 (inter-)nationale orgelconcoursen.  Bert concerteerde sindsdien op vele grote en kleinere orgels in Nederland, en was als solist te gast op orgelfestivals in België, Frankrijk, Rusland, Duitsland, Estland, Roemenië en Polen. Vanaf 1 juni 2010 is hij  benoemd als hoofdorganist van de Oude Kerk te Scheveningen, waar hij het historische, 18de eeuwse Steevens/Lohman/Flentrop orgel bespeelt. Vanaf 2013 is hij daarnaast concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraatkerk (Den Haag Centrum), waar hij het unieke Franssen-orgel (43/III/P) uit 1906 bespeelt en promoot. Op dit orgel voert hij elk jaar verschillende grote orgelsymfoniën en -cycli van o.a. Franck, Widor, Vierne, Dupré, Langlais en Messiaen uit. Van Bert's spel verschenen inmiddels acht CD's (met repertoire uit alle stijlperioden) die in de internationale pers lovend werden besproken. The American Organist schreef in 2009 over zijn interpretatie van de 3de en 6de Symphonie van Vierne: "His playing is passionate, powerful and poetic.'' Het uitvoeren van het grote orgelrepertoire, met gebruikmaking van alle mogelijke expressiemiddelen, is zijn belangrijkste doel. Onlangs startte hij een opname van alle orgelwerken van J.S. Bach, in chronologische volgorde, op moderne orgels. Dit project is te volgen op www.bertblogtbach.blogspot.com.  Naast het geven van recitals is Bert orgel- en pianodocent aan de Stichting Muziekonderwijs te Leiderdorp.

 

Programma voor het concert van 3 augustus 2018 in de Grote Kerk van Beverwijk        
door Bert den Hertog, orgel

Programma:
 Georg Muffat

(1653 - 1704)

 Toccata settima 
 Johann Caspar Kerll

(1627 - 1693)

 Toccata IV Cromatico con Durezze e Ligature
 Daan Manneke

(*1939)

 Zetting Psalm 116
 Jan Pieterszoon Sweelinck

(1562 - 1621)

 Psalm 116 - 4 verzen
 Daan Manneke  Uit: 'Bouquet', Concert pour Orgue

(2016,  Hommage aan J.Pz. Sweelinck)

- Toccata Ostinato

- Toccata e Cantus Firmus (over Ps. 8)-zetting Psalm 8

- Fantasia (over Ps. 8 en 'Mein junges Leben hat ein End')

 Johann Sebastian Bach

(1685 - 1750)

 Partita diverse sopra:

"O Gott du frommer Gott" BWV 767

 Johann Sebastian Bach  Trio super

"Liebster Jesu wir sind hier", BWV 754

 Jacobus Bonset

(1880 - 1959)

 Uit Drie Orgelwerken

-Toccata

Terug naar Concertagenda

 


Minji Choi (Zuid-Korea, 1992) behaalde een Muziek Bachelor in 2014 in kerkmuziek (orgel) aan de Presbyterian University and Theological Seminary in Seoul, bij Prof. So-In Park. Zij studeert momenteel aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg, bij Pieter van Dijk. Ze heeft deelgenomen aan master-classes bij onder anderen Ludger Lohmann, David Titterington en Michel Bouvard. Minji won in 2014 de derde prijs op het Orgelconcours van de Korean Association of Organists in Seoul. In juni 2017 won  Minji Choi het 12e Internationaal Schnitger Orgelconcours van Alkmaar, tevens werd de publieksprijs ook aan haar toegekend. Naast een concert in Beverwijk zal Minji deze week ook nog een concert verzorgen in de Grote of Laurenskerk in Alkmaar.

 

Programma voor het concert op 17 augustus 2018 in de Grote Kerk van Beverwijk       

door Minji Choi, orgel

Programma:
 Dieterich Buxtehude

(c. 1637 - 1707)   

 Praeludium in E Major, BuxWV 141
 Jan Pieterszoon Sweelinck

(1562 - 1621)

 Unter der Linden grüne

(Onder een linde groen)

 Franz Tunder

(1614 - 1667)

 Komm, Heiliger Geist, Herre Gott
 Johann Pachelbel

(1653 - 1706)

 Aria Sexta "Sebaldina" from Hexachordum Apollinis
 Matthias Weckmann

(c. 1616 - 1674)

 Gelobet seist du, Jesu Christ (4 Versus)
 Johann Sebastian Bach

(1685 - 1750)

 II. Largo from Trio Sonata No. 5, BWV 529
 Johann Sebastian Bach  Toccata and Fugue in E Major, BWV 566 
Terug naar Concertagenda 

 


 

 

PKN Nederland