Kerkradio

Of download app kerkdienst gemist voor tablet

Diensten

  1. 09-08 10:00 VK Ds. M. Myburgh, Wijk aan Zee
  2. 16-08 10:00 VK ds. J. van Doorn
  3. 16-08 10:00 WaZ ds. J.M.F. Bellwinkel (Leiden)
  4. 23-08 10:00 VK Pastor F. v.d. Louw, Heemskerk
  5. 23-08 10:00 st. odulphuskerk drs.J de Wildt en drs.M. Lindeman

Lees meer

U bent hier: www.pknbeverwijk.nl - Nieuws

Tussen Pasen en Pinksteren: Rituelen in je leven

Pasen is voorbij en liturgisch gezien bewegen wij ons weer richting Hemelvaart en Pinksteren.

Hoe heeft u Pasen beleefd? Heeft u ruimte kunnen vinden om de diepte van het ritueel in uw lichaam en geest te ervaren? Hoewel Pasen het hoogtijfeest van de kerken is, speelt de betekenis hiervan een steeds kleinere rol bij vele mensen binnen en buiten de kerk. Sommigen hebben van de mooie kerkdienst genoten met de vele kinderen en een prachtig koor. Anderen ervaren Pasen alleen als een familiefeest en een extra vrije dag op maandag. Wat doet Pasen echter daadwerkelijk met ons? Is het mogelijk om Pasen nog intenser te beleven dat alleen door een mooie dienst op de ochtend en een eventuele familieontmoeting in de middag?

Pasen beschrijft de innerlijke vernieuwing van de mens. Is het mogelijk om vanuit een innerlijke kracht te leven, een God in mij, die mij anders naar de wereld en het leven laat kijken? Pasen is de beschrijving van de nieuwe mens. Nieuw betekent innerlijke vreugde ademend, het echte leven proevend in de diepte en volheid, Gods leiding in mij ervarend en met een milde glimlach te kijken naar het leven om je heen.

In de veertig dagen na Pasen is Jezus op verschillende manieren aan mensen verschenen. Hoe moet men zich zo een verschijning voorstellen? Onlangs vertelde een gemeentelid mij dat zij haar overleden zus heel dichtbij heeft gevoeld en in een intense droom met haar heeft gepraat. Diep van binnen wist ik heel duidelijk: dat is Pasen en deze ervaring is waar.

Hemelvaart en Pinksteren zijn niet in concrete taal te vatten. De uitstorting van Gods Geest gaat buiten ons begripsvermogen om en spreekt een andere laag aan van ons menselijk bestaan: die van het voelen en ervaren.

Zou het mogelijk zijn om als kerkgemeenschap in deze geest te groeien? Dat wij religie en geloof niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant beleven? Is dat niet het doel van geloof dat wij innerlijk geraakt worden? Dat onze identiteit als kerk zich alleen hieraan ontleend?

Wat maakt onze kerk bijzonder en wat onderscheidt ons van andere verenigingen?

Ik wens u geïnspireerde dagen tussen Pasen en Pinksteren.

ds. Stephan Kurtzahn

PKN Nederland