Diensten

  1. 26-09 10:00 VK Ds. O. Sondorp
  2. 26-09 10:00 st. odulphuskerk ds. A. van Nierop
  3. 03-10 10:00 WaZ ds. B. J. Stobbelaar (Driehuis)
  4. 03-10 10:00 VK Ds. A. Hoekstra, Amsterdam
  5. 10-10 10:00 VK Ds. A. van Nierop

Lees meer

Kerkradio

Of download app kerkdienst gemist voor tablet

Verhalen, podcasts en video's over geloof, hoop en liefde in de Protestantse Kerk

U bent hier: www.pknbeverwijk.nl - Nieuws

Concerten in de Grote Kerk van Beverwijk

Het jaar 2016 belooft een boeiende, muzikale zomer te worden in de Grote Kerk van Beverwijk. Naast de vier traditionele orgelconcerten (260 jaar Müller-orgel) zullen er drie extra barok concerten aan het programma toegevoegd worden in samenwerking met de Stichting Vereniging Grote Kerk Beverwijk.

Op 8 juli 2016 zal organist Frank van Wijk de concert serie openen. Hij is actief als docent (orgel, clavecimbel en clavichord), kerkmusicus (organist van de Ruïnekerk te Bergen NH), beheerder van het Müller-orgel (1762) van de Kapelkerk te Alkmaar) en uitvoerend musicus met een uitgebreide concertpraktijk in binnen- en buitenland. Verder is hij nauw betrokken bij de orgelactiviteiten in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en Orgelfestival Holland. Frank van Wijk heeft zijn programma de volgende titel meegegeven: Hollandse muziek uit de 18e eeuw”. Een verscheidenheid aan componisten zullen voorbij komen, niet allemaal even bekend maar kwalitatief hoogstaand, waaronder andere muziek van: Gerhardus Havingha (was organist van de Grote of St Laurenskerk in Alkmaar), Willem de Fesch, Jakob Wilhelm Lustig, Jacob Potholt (die ook nog een belangrijke rol gespeeld heeft bij de benoeming van de eerste organist van dit Müller-orgel) en Christiaan Frederik Ruppe.

Op 15 juli Het Kwartet Fanni Székely” (traverso), Tomasso Gladiolli (cello), Balázs Tóth (theorbo) en Valentina Villaseñor (clavecimbel) een barok concert verzorgen.Programma: Werken van Wilhelm Friedemann Bach, Christoph Schaffrath,, Johann Sebastian Bach en Franz Xaver Richter.

Bart Jacobs uit België bespeelt op 22 juli 2016 het orgel, Bart Jacobs heeft  in 2010 al eens een concert mogen geven in Beverwijk  en we zijn erg blij dat hij opnieuw wil komen. Bart Jacobs (1975) studeerde orgel, klavecimbel en kamermuziek aan het Lemmensinstituut te Leuven.In 2009 werd hij uitgeroepen tot winnaar van het Schnitger-concours Alkmaar als eerste Belg ooit, omwille van zijn “veelzijdigheid in interpretatie en grote muzikale persoonlijkheid”.In 2010 werd hij 3de laureaat tijdens het internationale Sweelinck-concours Amsterdam.Bart Jacobs is sinds 2000 organist van het Brusselse kathedraalkoor. zijn thema is “ Vroege orgelwerken van J.S. Bach”, waaronder Sinfonia Der Herr denket an uns, BWV 196 en een aantal Orgelchoräle van recent ontdekte jeugdwerken. "In 1985 was dat een spectaculaire ontdekking in de orgelwereld" .

Op 29 juli zal hetOffshore Baroque Ensemble” een concert verzorgen, bestaande uit:María Florencia Gómez  (traverso), Nathalie Verdon (viool), Tomáš Kardoš (cello) en Mariano Boglioli (clavecimbel).Het programma bevat:Werken van J. Westhoff, G. Platti, G. Muffat en G. P. Telemann.

Op 5 augustus 2016 komt de stadsorganist van de Grote Kerk in Gorichem, Gerben Budding, een concert verzorgen. hij bespeelt daar het monumentale Bätz-Witte orgel uit 1853. Gerben studeerde het hoofdvak orgel aan het Utrechts Conservatorium bij Reitze Smits. In april 2013 won hij de eerste prijs op het Second International Organ Competition 'Agati-Tronci' in San Marcello Pistoiese (Pistoia, Italia) met werken van Frescobaldi, Froberger en Muffat. In juni 2013 volgde de tweede prijs op het Internationaal Schnitger Concours in Alkmaar (Bach). Gerben Budding heeft gekozen voor orgelwerken van J.S. Bach een manualiter werk de Toccata in d moll en de Praeludium en Fuga in C-dur ( BWV 547) daarnaast speelt hij werken van J.L.Krebs, Carl Philipp Emanuel Bach en een Ciaconna (met 20 variaties) van Joh Bernard Bach.

Op vrijdag 12 augustus 2016 geen concert i.v.m. feestweek Beverwijk

Op vrijdag 19 augustus 2016 zal  Adriaan Hoek  uit Tholen de zomeravond orgelserie afsluiten. Hij behaalde cum laude zijn Bachelor of Music (2014, Rotterdam), hoofdvakdocenten waren Bas de Vroome, Ben van Oosten en Aart Bergwerff. Improvisatie studeert hij bij Hayo Boerema en Aart Bergwerff.In 2015 heeft Adriaan Hoek maar liefst vier Internationale orgelconcoursen op zijn naam geschreven te weten: Korschenbroich (Internationale Orgelwettbewerb), Alkmaar (Schnitger-festival), Lübeck( Buxtehude-festival), Breda( Internationaal Orgelconcours). Zijn programma in Beverwijk bestaat uit werken van G. Bovet ( Salamanca),J.P Sweelinck, J.S.Bach, Joseph Haydn (een aantalwerken uit de FlÅ‘tenuhrstűcke) wordt weinig gespeeld op dit orgel. Adriaan Hoek besluit  zijn concert met Sonate IV in Bes-dur (opus 65) vanF. Mendelssohn Bartholdy

Op vrijdag 26 augustus alweer het laatste concert van de zomer-avond serie in de Grote Kerk van Beverwijk, dit maal een duo bestaande uit:Eimi Witmer (mezzo sopraan) en Talitha Witmer (luit)o'Programma van Italiaanse aria's uit de 17 e eeuw.

Alle concerten beginnen om 20.00 uur. Toegangsprijs € 7,50 inclusief programma.
Vanaf  juni 2016 zullen de te spelen programma’s op onze website geplaatst worden, dit geldt alleen voor de orgelconcerten.

Klik daarvoor op: https://www.pknbeverwijk.nl/orgelconcerten

Kijk ook naar de website van de Stichting Vereniging Grote Kerk Beverwijk: www.grotekerkbeverwijk.nl

Naast deze serie zal er op zondag 7 augustus vanaf 14.30 uur een lezing gegeven worden over de orgelbouwer Christian Müller door Gerben Gritter (gepromoveerd op het werk van Christian Müller en recent benoemd tot organist van het Müller-orgel in de Waalse Kerk te Amsterdam) in het kader van een excursie door Nederland door de  orgelacademie St Andrews uit Schotland. De lezing zal in het Engels gehouden worden, na de lezing zal het orgel gedemonstreerd worden en bespeeld worden door academiedeelnemers, de toegang is gratis.

Op zaterdag 10 september tijdens monumentendag zullen er excursies naar het orgel gemaakt worden en kan het orgel ook bespeeld worden door liefhebbers.

PKN Nederland