04 maart 2014 - Meditatie verzorgd door ds. Stephan Kurtzahn

U bent hier: Home - 04 maart 2014 - Meditatie verzorgd door ds. Stephan Kurtzahn

Het ritueel van de Veertigdagentijd

Rituelen helpen het leven te verdiepen. Zij willen ons uitnodigen om de betekenis van ons eigen leven te onderzoeken en te vieren. In een tijd waarin velen door hun agenda's, verantwoordelijkheden en hun psychische ballast bepaald worden, doet het goed om even stil te staan en ruimte voor onszelf te nemen. Rituelen doorkruisen het dagelijkse ritme en houden ons de spiegel van onze eigen ziel voor ogen: wie ben ik werkelijk, wat is de zin en het doel van mijn leven, wat is mijn opdracht en waar liggen mijn blokkades en angsten? Waarom handel ik zo zoals ik het doe en is het mogelijk om te groeien in mijzelf?

Rituelen hebben het doel om ons te verbinden met onze eigen diepe levenskern. Vrij van opgelegde vormen waarmee ons hart wordt bekleedt willen zij ons symbolisch ontkleden, zij willen ons wezen, ons hart en onze ziel helpen te ontkiemen en te stralen. Zij willen ons helpen om te leven vanuit de kracht van God in ons, onze eigen kracht en ons hart.

Het Jodendom en het christendom spreekt van het ritueel van de zuivering. Bij de Joden golden viervoetige dieren als onrein en daarom mochten de mensen het vlees daarvan niet eten. De Farizeeën vonden schone handen en reine spijzen belangrijk. Jezus zet hier een vraagteken bij: 'Niets wat van buitenaf in de mens komt, kan hem onrein maken, maar hetgeen uit de mens komt, kan hem onrein maken.' Jezus heeft het hier over een innerlijke reiniging waarin de mens eerlijk naar zichzelf begint te kijken.

De Veertigdagentijd of vastentijd wil ons uitnodigen om stil te staan bij het lijden van Jezus. Jezus leefde de ultieme liefde en barmhartigheid voor en deze leefde hij zo consequent dat zij voor hem eindigde aan het kruis. Jezus leefde hiermee een liefde die zo ver gaat dat zij zichzelf opoffert voor de ander, om de mens met zichzelf, met anderen en met God te verzoenen. Verzoening met God, met zichzelf en anderen zijn de accenten die het ritueel va de Veertigdagentijd wil aanreiken. Wij kunnen dat echter alleen bereiken als wij stilstaan bij onszelf, ons eigen leven en handelen. Stilstaan bij ons diepe wezen, verlangen en dromen, stilstaan bij onze tekortkomingen en onze groeimogelijkheden.

In die zin wens ik u allen een geïnspireerde Veertigdagentijd toe.

ds. Stephan Kurtzahn

PKN Nederland