Diensten

  1. 31-10 10:00 WaZ mevr. ds. A Hoekstra (Amsterdam)
  2. 31-10 10:00 VK Pastor G. Bijl
  3. 03-11 14:30 VK Ds. A. van Nierop
  4. 07-11 10:00 WaZ ds. K. Bras (Haarlem)
  5. 07-11 10:00 VK Ds. A. van Nierop

Lees meer

U bent hier: Home - Vertel me jouw verhaal…. - Mijn verhaal - Linda ten Bras

Een interview met ... Linda ten Bras

 

Waarom ga je naar de kerk?

Om te voorzien in mijn behoefte daaraan. En om in contact te komen met medegelovigen. Dus ook voor de gemeenschap.Bovendien is het mij met de paplepel ingegeven, ik ben opgevoed met de kerk.

 

En geeft het je ook wat je ervan verwacht?

Ja en nee. Meestal wel maar niet altijd. Ik vind het wel altijd interessant.Want ook al ben ik het er dan wel eens niet mee eens, het is boeiend om verschillende standpunten en verschillende visies te horen. Omdat wij verschillende predikanten hebben gebeurt dat regelmatig. Dat zet me dan aan het denken en helpt me mijn mening vormen.

 

Dus niet iedereen in de kerk hoeft er hetzelfde over te denken, volgens jou?

Nee, dat kan toch niet. Ieder mens beleeft de dingen op zijn eigen manier. En heeft dus zijn eigen zienswijze. Vroeger kon dat niet, mocht dat niet, stonden alle dingen veel meer vast. Maar nu gelukkig wel.

 

Is de kerk dus veranderd vergeleken met vroeger?

Ik was er in mijn jeugd niet zo bij betrokken, dus dat kan ik niet zo zeggen. Mijn ouders hebben mij geleerd de dingen te onderzoeken en zo mijn eigen mening te vormen. Niet alleen op religieus gebied, maar ook bij andere zaken.

 

Heb je je dan ook verdiept in andere godsdiensten?

Nou ja, niet verdiept, maar wel over gelezen. Ik weet wel wat van de Islam en van het Boedhisme. Nu doe ik mee met een kring over de Kabala onder leiding van ds.Kurzahn, om wat van te leren en ik vind het heel interessant.

 

Ben je ook bij het kerkelijk werk betrokken?

Nog maar net! Ik ben benoemd als contactdame. Dus om wat bezoekjes te brengen, dat ga ik proberen te doen. Maar ik zie er wel tegenop, om naar voor mij vreemde mensen toe te gaan. Ik wil wel graag meer mensen leren kennen, en misschien kan ik door het bezoekwerk leren wat makkelijker contact te maken.

 

Zie je nog toekomst voor de kerk?

Nee. Ik denk dat het langzamerhand uitsterft. Misschien niet op korte termijn, maar op de lange duur. Je ziet de vergrijzing in de kerk, er komen weinig nieuwe kinderen. Bovendien haken mensen af omdat ze er niets meer vinden. Maar ik weet er ook geen oplossing voor, ik kan niet zeggen: we zouden dit of dat zus of zo moeten doen. Het tijdsbeeld verandert: mensen zijn nu veel meer op zichzelf gericht dan vroeger. En ik denk dat dat een onomkeerbaar proces is.
En wat er dan voor de huidige kerk in de plaats zal komen weet ik ook niet.
Maar we kunnen ook niet terug naar zoals het vroeger was, toen waren er veel te veel regeltjes, teveel sociale controle.
Aan de andere kant, waarheen moet je dan met problemen, waarheen om hulp? Nu kun je daarvoor wel bij de kerk terecht. Hoewel, ik denk dat het voor jongeren nu al niet zo voor de hand ligt om hulp te zoeken bij de kerk.
 

PKN Nederland