Diensten

  1. 31-10 10:00 WaZ mevr. ds. A Hoekstra (Amsterdam)
  2. 31-10 10:00 VK Pastor G. Bijl
  3. 03-11 14:30 VK Ds. A. van Nierop
  4. 07-11 10:00 WaZ ds. K. Bras (Haarlem)
  5. 07-11 10:00 VK Ds. A. van Nierop

Lees meer

U bent hier: Home - Vertel me jouw verhaal…. - Mijn verhaal - Gré Holwerda

Een interview met ... Gré Holwerda

 

Waarom ga je naar de kerk?

Om je geloof te laten versterken, om de gemeenschap, om het samen bidden, het samen zingen. Je kunt 'boven je geloof uit zingen' heeft een dominee eens gezegd en dat voel ik ook zo. Ook de zegen vind ik belangrijk, die neem je mee de week in en daarmee probeer je in je dagelijks leven iets te doen.
 

Gaat u uit gewoonte?

Er komt wel iets van gewoonte bij. Ik heb het als kind geleerd. Ik ben opgegroeid in een tijd dat kerkgang voor iedereen normaal was. Wij moesten ook iedere zondag tweemaal, maar een bepaalde dominee achterna lopen mocht niet van mijn vader. Ik was toen al kritisch ingesteld, maar kon daarover alleen met mijn vader in gesprek. Officieel was er geen ruimte voor kritiek. Mijn vader zat in het vakbondswerk en was ook maatschappelijk breed georiënteerd, dat heb ik ook meegekregen. Ach, normen en waarden lagen vroeger zo vast, alles was zo vanzelfsprekend.
Als ik nu niet naar de kerk zou kunnen gaan, zou ik het erg missen.

 

Is het geloof veranderd?

Het mijne wel in de loop der tijd. Ik heb veel aan kringwerk meegedaan, was lid van de NCVB, heb veel gesprekken gevoerd, ben steeds meer vragen gaan stellen. Zo heb ik een ontwikkeling doorgemaakt. Het geloof is daar niet minder door geworden, maar heeft me steeds meer verrijkt.

 

Uw conclusie?

Ik kom nog steeds graag! Ik heb ook tijdens ziekte veel medeleven ondervonden. Het betrokken zijn bij elkaar, dat is een groot goed. Zelf heb ik toen ik jonger was ook veel ziekenbezoek gedaan. En kerkenraadwerk.
Wat ik nu mis is bijvoorbeeld de 'brainstorm', die gesprekken konden zo boeiend zijn. Wellicht beginnen de nieuwe predikanten daar ook weer mee.
Het avondgebed op woensdagavond ben ik als 't even kan ook bij. Het doet goed om alle zorgen en dankbaarheden, alle wel en wee van de wereld samen in het gebed te brengen.

PKN Nederland