15 april 2014 - Meditatie verzorgd door ds. Sylvia Neuféglise-Vermeer

U bent hier: Home - 15 april 2014 - Meditatie verzorgd door ds. Sylvia Neuféglise-Vermeer

Bij Johannes 11: 1 – 44

Wanneer de samenklank uitkomt, is het bijna Pasen. Pasen is het feest der feesten. Het is het belangrijkste feest van de gelovigen. Op het Paasfeest steken we de nieuwe Paaskaars aan als teken dat de Heer is opgestaan en dat Jezus de dood heeft overwonnen. Wat betekent het Paasfeest voor ons persoonlijk? Het betekent dat de steen bij het graf weggerold wordt. Wanneer Jezus zegt: “ Ik ben de opstanding en het leven”(Johannes 11 vers 25 – 26) Dan gaat het Jezus om het leven en niet om de dood. Marta zegt tegen Jezus wanneer haar broer Lazarus is gestorven: “ik wil wel geloven, maar U, Jezus, bent te laat. Ik wil wel geloven als het goed gaat in mijn leven, maar nu is mijn dierbare broer dood. Het is voorbij. U bent te laat. Het is voor mij te laat om te geloven. En dan houdt Jezus vol: “Die steen moet weg." Jezus zegt als het ware: “Blijf niet zitten in je eigen gedachten van moedeloosheid, twijfel, cynisme of verdriet."

We mogen daar niet in blijven steken. De steen moet weg. Alles is mogelijk. Er is toekomst. Geloof niet, dat het blijft zoals het is. Er is nieuw leven mogelijk.

Het gaat Jezus om het leven en niet om de dood. Marta ziet de ontroering van Jezus. Het is immers ook zijn vriend. En ze beseft, dat er een nieuwe toekomst mogelijk is. Ze beseft, dat Jezus nieuwe tekenen van leven laat zien. Die ons tonen, dat God een God van levenden is. Marta belijdt op dat moment, dat ze niet alleen loopt, maar dat God met haar meegaat.

Beste lezers, we zijn allemaal Marta. Ook wij staan erbij en we kijken ernaar. Aan de ene kant heel bedrijvig. Aan de andere kant vol twijfel. Ik denk, dat we ons daar wel van alles bij kunnen voorstellen. Lukt het ons ook om niet te blijven staan bij het graf van het oude. Van vroeger was alles beter…. Of hoe we waren voor onze ziekte. Of hoe het was in onze jeugd. Of hoe het was toen we alles nog konden doen. Met Pasen proberen we een nieuwe weg te vinden, juist in ons geloof. Juist in ons geloof mogen we geloven, dat God een God van ruimte en bevrijding is. Een God om bij op adem te komen!

Een bekende theoloog heeft gezegd, dat geloven in de verrijzenis altijd verbonden is, met gebed om leven. En dat is bidden om nieuwe Geestkracht.

Misschien herkennen we dat wel! Want dat doen velen van ons dagelijks. Bidden om kracht. Kracht voor ons leven. God die leven heeft gegeven, vandaag, morgen en alle dagen. Gezegende paasdagen toegewenst!

ds. Sylvia Neuféglise – Vermeer

 

PKN Nederland