17 september 2013 - Meditatie verzorgd door ds. Marco Visser - Stem die opstaan doet

U bent hier: Home - 17 september 2013 - Meditatie verzorgd door ds. Marco Visser - Stem die opstaan doet

Stem die opstaan doet

In de Bijbel klinkt er een stem. Door heel de Bijbel heen, in al die verschillende verhalen en liederen en gedichten, klinkt er een stem. Een stem, die roept. Een stem die mensen wégroept uit waar ze in zitten, en die ze óproept om op weg te gaan.

Levi, weg bij je tolhuis!

Zacheüs, uit je boom!

Mozes, naar Egypte!

Abram, ga jij, weg uit alles wat je vertrouwd is…

 

Voortdurend klinkt er die roepstem. Mens, ga op weg! De Bijbel zit vol onrust. Het is een boek vol beweging. En dat is omdat de Bijbel grote moeite heeft met de wereld zoals die is. Wij zeggen dat wel eens zo tegen elkaar: ‘Tja, de wereld is zoals die is.’ Als je erop gaat letten, dan hoor je dat verrassend vaak: ‘Het is zoals het is. Je moet het maar accepteren.’ Maar in de Bijbel klinkt er een stem, die roept: Nee, alsjeblieft niet, haal niet je schouders op. Blijf niet zitten waar je zit. Sta op. Want het kan anders. En het moet anders. En ten diepste is het ook al anders, alleen dat is nog maar nauwelijks te zien in onze wereld. Maar het geloof vertrouwt erop.

 

Eind augustus was er een groep jongeren vanuit Moldavië op bezoek in Beverwijk en Heemskerk. Ze verbleven in gastgezinnen en gingen op pad, samen met een aantal van de jongeren uit onze gemeenten, om ervaringen op te doen, om te leren, om anderen te ontmoeten. Deze jongeren zijn in hun eigen woonplaatsen betrokken bij de organisatie Moldovan Christian Aid. Dat is een organisatie die projecten opzet, waarin bijvoorbeeld ouderen geholpen worden, die het alleen niet redden. Er wordt opvang georganiseerd voor slachtoffers van mensenhandel, opvang voor tienermoeders.

 

Het was een indrukwekkende ervaring. Dat was het voor de jongeren uit Moldavië, maar ook voor ons. Want wij ontmoetten hier een groep jonge mensen die, zo zou je kunnen zeggen, die bijbelse stem gehoord hebben. Die stem, die zegt: ‘Het mag niet waar zijn, dat tienermoeders met hun kind nergens terecht kunnen. Het mag niet waar zijn dat mensen in hun ouderdom, in hun afhankelijkheid, geen goed bestaan mee hebben. Haal niet je schouders op. Maar kom in beweging…’

 

Het was een vrolijke en indrukwekkende week met deze jongeren. Een week die ergens de vraag opriep: Hoe spreekt die bijbelse Stem ons aan? Ons, hier en nu?

ds. Marco Visser

PKN Nederland