06 augustus 2013 - Meditatie verzorgd door past. F.A.L. Van der Louw

U bent hier: Home - 06 augustus 2013 - Meditatie verzorgd door past. F.A.L. Van der Louw

Vacare Deo

De laatste weken hoor je voortdurend van mensen die op vakantie zijn of al op vakantie zijn geweest. Meestal bedoelen we met op vakantie gaan dat we op reis gaan en even letterlijk en figuurlijk afstand nemen. Als de gezondheid en financiën dat toelaten. Maar waarom doen we dat eigenlijk. Als je een huis hebt en een dak boven je hoofd, als je een lekker bed hebt om in te slapen, waarom zou je dan vrijwillig een paar weken op een ongemakkelijk luchtbed gaan liggen op een camping waar je ook nog eens een heel eind door het donker moet lopen om naar het toilet te kunnen. Waar bij het ontbijt de mieren er met je hagelslag, uit Nederland uiteraard, vandoor gaan. Waarom doen wij onszelf dit aan?

Wat is vakantie? Het woord vakantie komt van het Latijnse woord “vacare”. Vacare is een werkwoord en het heeft te maken met ‘je leeg maken’. In deze betekenis wil het zeggen dat we ons open mogen stellen en ons over mogen geven aan andere dingen dan de dagelijkse patronen. Door alle drukte die wij hebben, vergeten we wel eens te genieten van de simpele dingen van het leven. Dingen die het leven kleuren en juist zo de moeite waard maken! De geur van die bloemen die je geplukt hebt in de tuin. Of de geluiden van spelende kinderen. Dat kun je ver weg in het buitenland doen, maar natuurlijk ook in je eigen omgeving.

Vacare is: “vrij zijn van”. Dat brengt me op een spoor van wat vakantie zou kunnen zijn. Waar zou je vrij van willen zijn? Om daarmee bezig te zijn, hoef je niet op reis te gaan. Door bijvoorbeeld in te vullen met bewust te stoppen met vergelijken. Sommigen zien anderen om hen heen die leuker, beter, slimmer of rijker zijn. Anderen zien mensen om hen heen die minder, dommer of slechter zijn. We vergelijke voortdurend elkaars huis, leefstijl, geloof, kerk en noem maar op. Dat is verspilde moeite en energie want daardoor zie je vaak niet wat er nu al is. Dan kun je ook niet samen dromen en werken aan een betere wereld. Laten we proberen dat vergelijken eens af te bouwen, of als dat lukt er helemaal mee te stoppen. Dat alleen al zal je een ontspannen vakantiegevoel geven.

Paulus zegt dat we als mensen “geroepen zijn om vrij te zijn” (Gal. 5:13). Vakantie is in die zin onze levensbestemming en roeping. Niet dat we altijd op reis moeten of niet zouden moeten werken en leren. Maar dat we mensen zijn die vrij zijn van de last of lust van het vergelijken. Leven vanuit die vrijheid is leven vanuit liefde, los van wat anderen doen of vinden. Als je het vergelijken los kunt laten, kun je je meer richten op een waardevol leven, op de mens die je samen met anderen mag zijn in het Licht van Gods ogen.

Laten we dus eens bewust tijd en ruimte maken voor God. Hart en agenda leeg maken van afleidingen, zodat we Hem verwachtingsvol kunnen zoeken. En ontspannen drijven op de liefde van God.

Zo’n vakantie wens ik alle lezers iedere dag toe!

pastor Fred van der Louw

PKN Nederland