17 december 2012 - Advent: soberheid of vrolijkheid?

U bent hier: Home - 17 december 2012 - Advent: soberheid of vrolijkheid?

Tijdens de weken van advent is de traditionele kleur van de liturgische kleding paars. Paars staat symbool voor inkeer en bezinning en tevens voor rouw en verdriet. In de veertig dagen voor Pasen, de zogenaamde lijdenstijd, hanteren wij ook dezelfde kleur. Hiermee ademt de adventstijd een sfeer van triestheid en soberheid. Voor de geboorte van Jezus werd de wereld door het Jodendom als onrustig, donker en zwaar ervaren. Niet voor niets wordt de geboorte van Jezus op 25 december gevierd, de geboortedag van de zonnegod Mithras, drie dagen na de donkerste dag van het jaar, 21 december. Hiermee correspondeert Kerstmis met de symboliek van Pasen, waarin Jezus op de derde dag na zijn kruisiging, uit de dood herrees.

Als ik door de straten van Beverwijk loop kan ik echter weinig voelen van een sobere sfeer. Overal hangt er kerstversiering en kunnen wij kerstmuziek beluisteren. Het negeren van de soberheid van advent heeft niets te maken met een ontkennen van de tijd van advent. Veeleer laat het een voorvreugde zien op het aankomende kerstfeest. Ook in kerkelijke kringen worden al vele kerstbijeenkomsten gehouden nog voordat het eigenlijke kerstfeest is begonnen.
Als predikant heb ik geen duidelijke voorkeur voor de een of andere kijk. Voor beiden is iets te zeggen. Advent als bezinning en inkeer, innerlijke voorbereiding op Kerstmis of als een tijd van voorvreugde waarin wij nu al een beetje van Kerstmis mogen proeven. Wat ik wel kan zeggen is dat ik geniet van de tijd en dat ik ieder jaar hoop dat ik in een rustige afstemming mag komen. Hoe u de tijd van advent ook ervaart, ik wens u fijne en gezegende adventsdagen toe.

ds. Stephan Kurtzahn

PKN Nederland