15 november 2011 - Meditatie door ds. Sylvia Neuféglise-Vermeer

U bent hier: Home - 15 november 2011 - Meditatie door ds. Sylvia Neuféglise-Vermeer

Wie zijn je “theologische helden?” vroeg een collega aan mij. Ik hoefde niet lang na te denken, en ik noemde de naam van de theoloog en jeugdpredikant: Karel Eykman. Later in zijn leven is hij schrijver van kinderboeken geworden. Als kinderboekenschrijver won hij een Gouden en een zilveren Griffel. Hij schrijft voor televisieprogramma’s als Sesamstraat en Het Klokhuis. Daarnaast is hij de succesvolle schrijver van de kinderbijbel ‘Woord voor Woord’. Deze bijbel beleeft vele herdrukken en werd in de jaren 80 meer dan 10 jaar lang wekelijks door de IKON uitgezonden. De originele verteltrant van Karel Eykman spreekt zowel kinderen als volwassenen aan. Het is een eenvoudige en beeldende taal met diepgang.
Karel Eykman is onlangs 75 jaar geworden. Hij is een bescheiden man met een geweldige gave. Door zijn romans, novellen, verhalen en gedichten weet hij de harten van mensen te raken. Karel Eykman brengt voor veel mensen de Bijbel dichterbij op een manier die aanspreekt. Hij is ook een van de uitvinders van het spiegel– of sleutelverhaal;  dat zijn actualiseringen van onderwerpen uit Bijbelverhalen. Zijn kroonjaar ging in stilte voorbij en daarom besloot hij zichzelf een cadeau te geven.
In het boek “Was ik een schaap, dan wist ik het wel”, vrij naar Psalm 23, bundelde Karel Eykman de mooiste teksten die hij naar aanleiding van Bijbelverhalen heeft gemaakt.
Zoals: “De kleine Jesaja van Rotterdam”, waarin het profetenvisioen van de bloeiende woestijn wordt vertaald naar een zwerftocht door de gebombardeerde Maasstad. Of een van zijn bekende omkeerteksten, de eregalerij van geloofshelden uit Herbreeen 11, met daarin de volgende bewerking: “Je hebt Mozes gehad. Wat niet te zien was hield hij voor ogen. Hij wist bij God niet hoe God zou zijn. Als een vogel uit de slavernij gevlogen, ging hij met zijn mensen door de  woestijn. Hij geloofde erin en hij heeft doorgezet, zonder Mozes’geloof had God het nooit gered”. Karel Eykman schrijft teksten in de taal van onze tijd, die je aan het denken zetten. Je gaat met andere ogen de Bijbelse verhalen lezen. Karel Eykman heeft een boek over de 10 woorden geschreven: “Zo moet het kunnen”. En zijn allernieuwste boek, dat pas is uitgekomen draagt de titel: “Jezus van mens tot mens”. In 35 boeiende verhalen schildert Karel Eykman een levendig portret van Jezus, waarin ontmoetingen met andere mensen centraal staan. Jezus had een bijzondere roeping en levensopdracht. Wat inspireerde Jezus. Hoe was de band met zijn Vader? Waar putte Hij vertrouwen uit? Hoe gaf Jezus blijk van zijn liefde voor mensen?
Karel Eykman probeert in dit boek antwoord te vinden op deze vragen. Zijn verhalen nodigen uit om na te denken en te praten over de wezenlijke dingen in het leven. Karel Eykman is een van mijn theologische helden. Hij brengt de Bijbelse verhalen dichterbij voor jong en oud, gelovig en randkerkelijke mensen. En voor hen die belangstelling hebben voor de Bijbel en daar meer van willen weten.
ds. Sylvia Neuféglise–Vermeer
 

PKN Nederland