10 mei 2011 - Tussen Pasen en Pinksteren

U bent hier: Home - 10 mei 2011 - Tussen Pasen en Pinksteren

Tussen Pasen en Pinksteren

De meeste mensen is de betekenis van de periode tussen Pasen en Pinksteren onbekend. Terwijl vele Nederlanders misschien nog weten dat Pasen het feest van de opstanding is, is de daadwerkelijke diepte van Hemelvaart en Pinksteren minder vertrouwd. Jammer eigenlijk. Rituelen maken het leven zinvoller, rijker en geven structuur aan het dagelijkse leven. Rituelen doen ons stilstaan en dieper kijken naar ons eigen leven van werken, slapen en eten. Rituelen doen ons verbinden met de diepte van het menselijke bestaan. De rituelen rond Pasen, Hemelvaart en Pinksteren doen ons beseffen dat ons leven verbonden is met de dood en het hernieuwde verrijzen. Tegen het duister van de dood ontwaakte met Pasen een vermoeden in mensen dat de uiterlijke dood niet het einde is van het leven. Soms voelen wij kort na het overlijden van een geliefde nog enige tijd diens geestelijke aanwezigheid om ons heen. Hoewel wij rouwen om de lichamelijke dood van een geliefde is het mogelijk troost en kracht te ervaren vanuit een andere kant. Diep van binnen ligt dan het geheim besloten van een oneindig groot leven dat onze zintuigen overstijgt.

De periode rond Pasen en Hemelvaart wil ons uitnodigen om het ritueel van dood/opstanding met Hemelvaart en Pinksteren te verbinden. De Bijbelverhalen trachten ons mee te nemen in de ervaringen van mensen waarin Jezus op een andere manier aan zijn geliefden verscheen nadat hij was gestorven en herrezen. In het symbolische getal van 40 dagen werd Jezus door verschillende mensen waargenomen voordat hij zich uiteindelijk aan de waarnemingen onttrok. Sommigen mensen hanteren dit symbolische getal door op de 40e dag na het overlijden van hun geliefde een kaars te branden of samen met de familie een kleine lichtceremonie te houden. Hierdoor wordt de krachtige verbinding tussen hen en de overledene geaccentueerd en geven zij tegelijkertijd de overledene het licht mee om verder te gaan op de geestelijke reis. Vaak klampen wij ons vast aan het leven met al zijn uitdagingen en verantwoordelijkheden. Daarbij raken wij vaak in de ban van het uiterlijke gebeuren. Hoe vaak voelen wij ons uitgeleverd aan het dagelijks leven, hoe vaak vechten wij om zelfbehoud en veiligheid?

De periode tussen Pasen en Pinksteren wil ons uitnodigen om ons leven in het licht van het sterven en opstaan te plaatsen. Wij kunnen onderhevig zijn aan de wetten van de maatschappij, de christelijke godsdienst echter wil ons uitnodigen om ons hieraan niet volledig uit te leveren. Wij allemaal zijn onderdeel van een kringloop van sterven en ontwaken in een andere staat van zijn. Terwijl de hele wereld evenals ons lichaam echter aan  veranderingen onderhevig is, ligt diep in ons de onveranderlijke ziel verborgen. Zij is eeuwig, zij is onaantastbaar, zij is onvatbaar. Christus wil ons uitnodigen om tot de bodem van onze ziel te komen.

Ik hoop van harte dat wij het ritueel van de tijd tussen Pasen en Pinksteren mogen beleven. Dat wij de tijd vinden om daarin de diepte van ons eigen bestaan te doorvoelen.

Hartelijke groeten,
Stephan Kurtzahn

PKN Nederland