U bent hier: www.pknbeverwijk.nl - Meditaties - 19 augustus 2014 - We hebben niets - Meditatie verzorgd door pastor Fred van der Louw

We hebben niets ! ?

De berichten die ons de laatste weken via de media bereiken, maken ons ongerust en bezorgd. Het roept boosheid en verdriet op. Je voelt je machteloos bij zo veel achteloosheid, zoveel kwaadaardigheid. Wat hebben we te bieden? Wat kunnen we veranderen? Is er nog heil en zegen dat uitgedeeld kan worden? Als alles donker is, is er dan nog ergens een lichtend vuur dat nooit meer dooft?

Ik moest denken aan het verhaal van de vijf broden en twee vissen. De leerlingen van Jezus moeten de menigte te eten geven. ‘Wij hebben hier niets’, zeggen de leerlingen. Dat gevoel, dat je met lege handen staat. Dat kan ons bekruipen. Als mensen in onze omgeving verdriet en zorg hebben. Je zou wel wat willen doen. Maar wat moet je dan, wat kun je dan. Wat moet je tegenover de immense problemen in de wereld? We hebben hier niets.

De vraag van Jezus is dan: “heb je echt helemaal niets? Of heb je misschien toch nog wel iets, zo klein het ook mag zijn? En zo ja, begin dan met dat weinige wat je hebt.”

Dat leert mij deze dagen dat verhaal van die vijf broden en twee vissen. Als je niets kunt veranderen aan de situatie, dan heb je altijd nog je oren die kunnen luisteren. Je hebt misschien ook nog een hand over die je op de hand van de ander kunt leggen. Je hebt misschien handen om te vouwen.

Misschien zou het wel makkelijk zijn. God die voor alles zorgt en die alles oplost. En af en toe hopen en bidden we om een wonder. Maar die discipelen moeten kijken wat ze hebben en daarmee aan de slag gaan. God neemt ons serieus. In ons kunnen, in onze daden, in onze woorden. Hij wil samenwerken. Wij spelen een rol in deze wereld. Of je jong bent of oud en grijs. Zijn goede wil en bedoelingen voor deze aarde door ons mensen heen. Met het weinige of kleine dat we hebben. In de handen van Jezus wordt het vermenigvuldigd.

pastor Fred van der Louw

PKN Nederland