U bent hier: Home - Meditaties - 29 september 2017 - Meditatie door pastor Fred van der Louw - FOMO

Er is een nieuwe ziekte in onze tijd. En die heet FOMO. Fear of missing out. De angst om iets te missen. Mensen die continu op de smartphone kijken of er nog iets leuks op Facebook, Twitter of Whatsapp langskomt. De angst dat je niet kunt meepraten, dat je het onderwerp van gesprek mist, of hoort dat er leuke dingen waren waar je niet bij was.

We we zien hoezeer internet en de sociale media in ons leven een plek hebben gekregen. De sociale media eisen aandacht en reactie. We doen er allemaal aan mee.
We leven in een vermoeide samenleving.We willen allemaal bereikbaar zijn. We staan in onze samenleving, veelal ongevraagd, bloot aan een constante stroom van informatie en impulsen, door e-mails, radio, TV, media, Internet, etc. Eigenlijk nemen we nergens echt de tijd voor om de dingen met aandacht te doen. Onze aandacht is vaak zo verdeeld.

Benedictus, een theoloog uit de zesde eeuw, schreef ooit een aantal leefregels over hoe monniken moesten leven. Daar kunnen wij ook veel van leren. Een van de regels was dat je met heel je aandacht moet doen wat je aan het doen bent.
De voorbeelden liggen voor het oprapen. Er echt voor gaan zitten als je een telefoontje moet plegen. Of als je de krant leest. Of een boeket maakt. Doe het met al je aandacht. Kijken alsof je de dingen voor ‘t eerst ziet. Niet met je ogen maar met je ziel kijken! Met aandacht leven.

FOMO. De altijd durende bereikbaarheid. Ben je dan echt in verbinding. Met jezelf. Met de mensen om je heen ?
Paulus (Filippenzen 4:8,9) schrijft in positieve bewoordingen over dat met aandacht leven. Hij zegt:
Leef met aandacht maar schenk niet overal maar aandacht aan. En hij maakt het nog wat specifieker:
schenk aandacht aan alles wat waar is,
alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is,
alles wat zuiver is,
alles wat lieflijk is,
alles wat eervol is,
kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient.
Doe het, en de God van de vrede zal met u zijn
.”

PKN Nederland